Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει τον δρόμο για την τετραήμερη εργασία


 

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει έδαφος στις δουλειές γραφείου, ορισμένες εταιρείες δίνουν στους υπαλλήλους μια έξτρα ημέρα ξεκούρασης.

Το να δουλεύεις τέσσερεις ημέρες και να πληρώνεσαι για πέντε είναι ένα όνειρο για πολλούς εργαζόμενους.

Ωστόσο, οι δραματικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο της εποχής της πανδημίας, έχουν μετατρέψει αυτή την -κάποτε αδιανόητη- ιδέα σε πραγματικότητα για ορισμένους εργαζόμενους.

Και καθώς προκύπτουν όλο και περισσότερα παγκόσμια δεδομένα, όλο και περισσότερες εταιρείες φλερτάρουν με την προσέγγιση αυτή μετά από θετικά αποτελέσματα δοκιμαστικής λειτουργίας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και άλλες.

Τώρα, καθώς οι πιλοτικές εφαρμογές συνεχίζονται – στη Γερμανία, για παράδειγμα, μόλις ξεκίνησε μια δοκιμή 45 εταιρειών – ένας άλλος παράγοντας έχει εισέλθει στο μείγμα.

Αναπόφευκτη η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κερδίζει έδαφος στον εργασιακό χώρο και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

Τα δεδομένα από τη λονδρέζικη Tech.co, που συλλέχθηκαν στα τέλη του 2023, ενισχύουν αυτή την ιδέα.

Στην έρευνα για την επίδραση της τεχνολογίας στον χώρο δουλειάς, η εταιρεία έβαλε στο μικροσκόπιο περισσότερους από 1.000 επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των οργανισμών με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας χρησιμοποιούν εκτενώς την Τεχνητή Νοημοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους, εφαρμόζοντας εργαλεία δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, καθώς και άλλα προγράμματα για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών.

Συγκριτικά, μόνο το 8% των οργανισμών με πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε αυτόν τον βαθμό.

Και το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ανοιχτές σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ για όσες δεν χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, λιγότερες από τις μισές είναι ανοιχτές σε μικρότερες εβδομάδες εργασίας.

 

Τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμής

Στην εταιρεία ψηφιακού σχεδιασμού Driftime με έδρα το Λονδίνο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει η επιχείρηση να λειτουργήσει μια ευέλικτη εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών.

Αναθέτοντας απλές εργασίες σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, κερδίζουμε ανεκτίμητο χρόνο που προηγουμένως χανόταν σε αργές πτυχές της διαδικασίας, λέει ο συνιδρυτής Abb-d Taiyo.

Με εργαλεία όπως το Modyfi, τα γραφικά είναι όλα ζωντανά και τροποποιήσιμα, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη και γρήγορη τη δημιουργία για τους σχεδιαστές μας.

Ο Taiyo πιστεύει ότι είναι λογικό τόσο για τους υπαλλήλους του, όσο και για την τελική του γραμμή να δουλεύει τη συμπτυγμένη εβδομάδα.

Αντί για μια πτώση στην ποσότητα της εργασίας που δημιουργείται σε τέσσερις μόνο ημέρες, έχουμε δει μια αξιοσημείωτα υψηλή ποιότητα εργασίας που συνδυάζεται με μια υψηλή απόδοση ικανοποίησης του προσωπικού. Η υγεία και η ευτυχία της ομάδας μας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το υψηλό επίπεδο της παραγόμενης εργασίας, λέει.

Ο Shayne Simpson, διευθύνων σύμβουλος της TechNET IT Recruitment με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει επίσης ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν θεμελιώδης για την επιτυχία της πολιτικής της εταιρείας για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης εξοικονομούν 21 ώρες την εβδομάδα σε κάθε έναν από τους συμβούλους πρόσληψης, κυρίως με την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως ήταν χειροκίνητες, όπως η εισαγωγή δεδομένων, τα μηνύματα επιβεβαίωσης, ο έλεγχος βιογραφικών σημειωμάτων και η προσέγγιση υποψηφίων.

Αυτό έχει μειώσει τον χρόνο πλήρωσης μόνιμων θέσεων στην εταιρεία κατά μέσο όρο 10 ημέρες.

«Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει στην ομάδα μας να επιτύχει τους εβδομαδιαίους στόχους της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η ευελιξία απελευθερώνει τους συμβούλους μας από το να είναι κολλημένοι στα γραφεία τους, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν ένα καλά κερδισμένο ρεπό την Παρασκευή«, λέει ο Simpson.

Η συντόμευση της εβδομάδας εργασίας της εταιρείας, όχι μόνο έχει ενισχύσει την παραγωγικότητα και το ηθικό, αλλά, σύμφωνα με τον Simpson, έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ταλέντων για να εργαστούν στην ίδια την εταιρεία.

«Οι έμπειροι επαγγελματίες προσλήψεων δελεάζονται από τις εξορθολογισμένες διαδικασίες μας, ενώ τα entry-level ταλέντα ανυπομονούν να αγκαλιάσουν τα νέα εργαλεία». Έχει αναβαθμίσει ολόκληρη την επιχείρηση, προσθέτει.

 

Η AI δεν θα φέρει από μόνη της την αλλαγή

Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν σίγουρα το δρόμο για μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών σε ορισμένες βιομηχανίες, η τεχνολογία δεν μπορεί να δρομολογήσει την αλλαγή από μόνη της.

Η οργανωτική κουλτούρα εντός μιας επιχείρησης είναι επίσης θεμελιώδης, λέει η Na Fu, καθηγήτρια στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο Trinity Business School της Ιρλανδίας.

Το άνοιγμα σε καινοτόμες δομές εργασίας, η πειραματική νοοτροπία και, κυρίως, μια κουλτούρα που βασίζεται σε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης είναι όλα σημαντικά για την επιτυχή υιοθέτηση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, λέει.

Καθώς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να ανεβούν επίπεδο, προσθέτει.

«Αντί να γίνουν απλοί επιστάτες ή υπηρέτες των μηχανών, οι εργαζόμενοι άνθρωποι πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν, να συμπληρώσουν και να ηγηθούν της Τεχνητής Νπημοσύνης, επιτυγχάνοντας τα βελτιωμένα αποτελέσματα».

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι θα επωφεληθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο από άλλους – κυρίως εκείνοι που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τέτοιες εργασίες, όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία περιεχομένου, το μάρκετινγκ και οι νομικές υπηρεσίες, λέει η Fu.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, αν πρόκειται να μειώσει ουσιαστικά τις ώρες εργασίας για τον άνθρωπο σε όλους τους τομείς.

Με πληροφορίες από BBC


Track Of The Week